top of page

Profile

Join date: Jul 21, 2022

About

Τα δύο όμορφα αυτά χωριά κρύβονται σε απάγκια πτυχή των Βαρδουσίων και έχουν θαυμάσια θέα στις χιονισμένες μέχρι τον Μάη ακρώρειες. Η Καλοσκοπή με θέα το περίφημο ελατόδασος. Η Αρτοτίνα, που βρίσκεται από την άλλη πλευρά των Βαρδουσίων, και η Ανω Μουσουνίτσα ή Αθανάσιος Διάκος διεκδικούν με πείσμα τα εύσημα της γενέτειρας του Αθανασίου Διάκου. Η αντιδικία αυτή έφτασε μέχρι την Ακαδημία Αθηνών, όμως ούτε εκεί μπόρεσε να δοθεί μια βέβαιη απάντηση.

Το χωριό είναι ενταγμένο στο πιλοτικό πρόγραμμα «Habitat Agenda», που εκπονήθηκε με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών. Σύμφωνα με αυτό, αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον μέσα από την εκτέλεση επιλεγμένων πρότυπων έργων ανάπλασης. Η Γκιόνα όπως φαίνεται το σούρουπο από το χωριό Πανουργιάς. Ο οικισμός χωρίζεται σε δύο γειτονιές, την Κάτω και την Ανω Παύλιανη, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους περίπου ένα χιλιόμετρο.

Από την Παύλιανη στη Μουσουνίτσα Από την κάτω Παύλιανη ξεκινά ο ασφάλτινος δρόμος που συνδέει οδικά τη Φθιώτιδα με τη Φωκίδα, την Παύλιανη με το Λιδορίκι. Η διαδρομή είναι πανέμορφη καθώς ελίσσεται ανάμεσα σε τρία από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας, την Οίτη, την Γκιόνα και τα Βαρδούσια. Ο μικρός αλλά θορυβώδης καταρράκτης της Στρόμης.

Στην είσοδό του οικισμού της Κάτω Παύλιανης την προσοχή τραβά το μνημείο των πεσόντων -Ελλήνων και Iταλών- στη μάχη της Παύλιανης, τον Ιούνιο του 1943. Αξιόλογο είναι το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης που υπάρχει πλάι στην κοίτη του μικρού ποταμού που χωρίζει τις δύο συνοικίες. Η περιοχή προσεγγίζεται με σύντομο μονοπάτι και οι ενδιαφερόμενοι θα δουν κρυμμένα μέσα σε μια πανδαισία πράσινου και τρεχούμενων νερών τα νεόκτιστα πέτρινα κτίρια όπου στεγάζονται το νεροπρίονο, ο νερόμυλος και η παραδοσιακή νεροτριβή.

hotelkaterina. gr). ΚΑΤΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ: «ΠΕΤΡΙΝΟ» (22310 83111, www. petrinohotel. gr). Ξενώνας στην είσοδο του χωριού, πάνω στη διασταύρωση προς Καλοσκοπή. ΚΑΛΟΣΚΟΠΗ: Στον δρόμο για Καλοσκοπή μετά την Παύλιανη μέσα στο ελατόδασος βρίσκεται το ξενοδοχείο «VISTA MOUNTAIN RESORT» (22310 82962, www. vistaresort.

Επίσης εύκολα θα βγείτε και πάλι στον κεντρικό δρόμο Παύλιανης-Λιδορικίου και θα συνεχίσετε προς Γαλαξίδι ή ορεινή Ναυπακτία. FAST INFO ΣΤΡΟΜΗ Στην είσοδο του χωριού θα σας προϋπαντήσει ο μικρός αλλά βουερός καταρράκτης, ενώ ενδιαφέροντες είναι οι παλιοί νερόμυλοι που εξακολουθούν να λειτουργούν. Οι δασικοί δρόμοι, αν βέβαια δεν έχουν χιόνι, μετατρέπονται σε «παιδική χαρά» για τους κατόχους τετρακίνητων οχημάτων. Από τον δασικό δρόμο που οδηγεί στα υψίπεδα της Γκιόνας (περίπου 9 χλμ. από το χωριό) βρίσκεται η Σπηλιά των Εγγλέζων, γνωστή και ως Σπηλιά της Αντίστασης, όπου οι Αγγλοι αξιωματικοί συναντούσαν τους αντάρτες-συνδέσμους του ΕΛΑΣ. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Δρέμισσα ενώ το σημερινό το πήρε από τον οπλαρχηγό του 1821 Πανουργιά. Ο οικισμός απλώνει τα σπίτια του σε μια ελατόφυτη πλαγιά της Γκιόνας σε ύψος 1100 μέτρων, κυριολεκτικά κάτω από τη σκιά των ψηλότερων κορφών της Στερεάς Ελλάδας.

Το καλοκαίρι, εφόσον το οδόστρωμα έχει καθαριστεί από τις κατολισθήσεις, μπορείτε να βρεθείτε -με τετρακίνητο όχημα πάντα-, ύστερα από μια συναρπαστική διαδρομή 11 χιλιομέτρων, στη θέση Σταυρός, όπου υπάρχει σε υψόμετρο1700 μ. μια αλπική λιμνούλα. Από εδώ συνεχίζετε για το ορειβατικό καταφύγιο (1, 5 χλμ. ) ή κατηφορίζετε για Αρτοτίνα (19 χλμ. ), πάντα βέβαια σε δύσκολο και με μπόλικες στροφές χωματόδρομο.

Εδώ κατά τον μύθο ο πατέρας του Φιλοκτήτη άναψε πυρά (φωτιά) για να καεί ο Ηρακλής και έτσι να απαλλαγεί από τους φρικτούς πόνους που του προκαλούσε ο δηλητηριασμένος χιτώνας του Κενταύρου Νέσσου τον οποίο του έδωσε να φορέσει εν αγνοία της η γυναίκα του Ηρακλή, Δηιάνειρα. Στο χωριό ολόγυρα από τον ναό του Αγ. Πνεύματος διακρίνονται ίχνη Κυκλώπειων τειχών. Ο ναός του Αγ. Αθανασίου με το πέτρινο καμπαναριό και το σχολείο δεσπόζουν στην πλατεία της Ανω Παύλιανης. ΔΙΑΜΟΝΗ ΑΝΩ ΠΑΥΛΙΑΝΗ: «Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ» (22310 83009, www.

Ωστόσο τον χειμώνα χρειάζεται πάντα προσοχή, όχι μόνο λόγω του πάγου αλλά και λόγω του στενού δρόμου που δημιουργείται όταν περνούν τα μηχανήματα εκχιονισμού. Αν και σε αυτό το έντονα ορεινό ανάγλυφο βρίσκονται διάσπαρτα αρκετά μικρά και μεγαλύτερα χωριά, λίγα είναι αυτά που έχουν υποδομή ώστε να υποδεχτούν τους χειμερινούς επισκέπτες. Ανάμεσά τους σίγουρα ξεχωρίζει το κεφαλοχώρι της Παύλιανης, που βρίσκεται στην αρχή της διαδρομής μας, η Καλοσκοπή και ο Πανουργιάς, που απλώνουν τα σπίτια τους στη ράχη της Γκιόνας, και μετά ο Αθανάσιος Διάκος, που απαγκιάζει κάτω από τις χιονοσκεπείς ακρώρειες των Βαρδουσίων.

Μάχη τίτλου στη Σουηδία με 1.90 και 1.80 στην Τρίπολη - Foxbet Χαμηλό σκορ στο ΑΕΚ - Προμηθέας, «διπλασιάζει» σε απόδοση η Σταρτ. 23 Μαι 2022 09:00 Με το κίνητρο της Λιντς, σκοράρουν ΑΠΟΕΛ και

Χειμερινή ανάβαση στα Βαρδούσια από την πλευρά της Μουσουνίτσας. Ενα από τα επιφανή τέκνα αυτής της κοινότητας είναι και ο Νάκος Πανουργιάς -γιος του θρυλικού οπλαρχηγού- που ήταν ανώτερος αξιωματικός επί Καποδίστρια, υποστρά-τηγος επί Οθωνα και βουλευτής. Η προτομή του βρίσκεται έξω από τον οικισμό σε περίοπτη θέση με θέα. Η ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ Το χωριό Πυρά (παλιότερα Γουρίτσα, υψομ. 1150) αναπτύσσεται στις βορειοδυτικές υπώρειες της Οίτης. Πήρε την ονομασία του από την αρχαία τοποθεσία που βρίσκεται ανάμεσα σε Παύλιανη και Πυρά, ψηλά, μέσα στο ελατόδασος, όπου μάλιστα υπάρχουν ελάχιστα υπολείμματα αρχαίου βωμού.

Μαχάτσκαλα - Κράσνονταρ 3 Προγνωστικά, Στατιστικά, Προϊστορία ΑΠΟΕΛ - Κιζιλζάρ 20:00. ⚽, Βίκινγκ - Σλίγκο Ρόβερς 20:00 Σέπσι - Τζουργκάρντεν 21:00 Πρωτοποριακή μετάδοση των φιλικών από τον Αιολικό!

περιπέτειες. Το μεγαλοχώρι της Παύλιανης είναι σκαρφαλωμένο στα 1080 μέτρα ύψος, σε μια ελατόφυτη μασχάλη της Οίτης. Απέχει από την Αθήνα 235 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 335 χλμ. Μέχρι τις Θερμοπύλες θα ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Ανω Παύλιανη κρυμμένη στο ελατόδασος. Στη συνέχεια θα συνεχίσετε για Αμφισσα και στο ύψος του Μπράλου (19 χλμ. ) θα στρίψετε δεξιά. Αν έρχεστε από τη δυτική Ελλάδα, ακολουθήστε τον δρόμο Αμφισσας-Θερμοπυλών και λίγο μετά τη Γραβιά κατευθυνθείτε αριστερά.

Super Sport FM | Facebook Τηλεοπτική μετάδοση από Cytavision Sports 1 και ραδιοφωνική από Super Spor. Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ από πολύ

(Ελεύθερος!!!) Τζουργκάρντεν ΑΠΟΕΛ μετάδοση σκορ 17 Αυγούστου 2022

More actions
bottom of page